“ Карлуково’ 2000”- есенен пещерен сбор “Иван Вазов”

На слизане от "Глигора" с доста багаж. Автор: Алексей Жалов ПК "Хеликтит" София (БПД).
Вестник в пущинака. Автор: Алексей Жалов ПК "Хеликтит" София.
Четиривходната пещера. Автор: Константин Стоичков ПК "Хеликтит" София.

Отново е късна есен. Поляната пред Банковица се оглася от приказките и смеха на пещерняците, дошли за поредния сбор организиран от пещерен клуб “Хеликтит”. Той се проведе от 01.10 до 05.10.2000 година. В него взеха участие пещерняци от клубовете в гр. Монтана и Стара Загора, “Веслец” и “Страшеро” от град Враца, “Орлово гнездо” от град Казанлък, “Академик”, “Витоша”, “Искър” и “Едлвайс” от град София и естествено почти целия клуб “Хеликтит” .Гости на сбора бяха и петима пещерняци от спелеоклуб “Пеони” от град Скопие.
 
Според практиката от последните години програмата на сбора бе открита. Това дава възможност на пещерняците на по-голяма свобода на действие, а именно да обходят и се запознаят по обстойно с района, да проникнат в по-големите пещери, да обменят свободно информация. Нашият клуб обаче си беше поставил няколко цели. Най-важната естествено беше да направим опит да се проникне зад тесняка на Банковица.Сформирахме група от пет човека - Живко от нашия клуб, Катя от клуб “Витоша”, двама македонски спелеолози и моя милост. Започнахме проникването, което вървеше сравнително бавно, тъй като на македонците им беше много интересно да разглеждат и да се любуват на внушителните размери на Банковица, пък и ние не бързахме за никъде. Стигнахме до последния отвес, който отвежда до тесняка и там взехме следното решение: Живко и Мици /така се казваше единият от македонските колеги/да продължат на долу като Живко да направи опит за преодоляването на тесняка, а Мици да го осигурява. При невъзможност от страна на Живко да премине, трябваше да опита Мици. Нашата група оставаше в началото на отвеса като поддържаща свръзка. За наша радост Живко успя да се напъха в тесняка с главата напред и да огледа зад него. Информацията бе, че отвесът продължава стъпаловидно надолу, височината му е около 10 метра и на дъното му има доста внушително езеро. Най-интересното бе, че след тесняка се отварят същите внушителни обеми, както в цялата пещера. До това заключение стигнахме, като направихме сравнение с времетраенето на ехото в залата с езерото и това на дъното. При езерото ехото ечи около 3,80 секунди, долу, около 3,34 секунди. Бяхме доволни от постигнатото, въпреки загубата на един “Вондер”, който Живко изпусна в езерото под тесняка.Тези резултати ни дадоха надежда, че пещерата продължава и работата по уширяване на тесняка трябва да продължи. Така беше изпълнена една от задачите, които си бяхме поставили и малко уморени, но радостни се прибрахме в лагера.
 
Друга група в състав А. Жалов, К. Дикански от нашите и витошанеца Вальо работи по намиране на продължение в ”Ямата” при село Беленци. По време на проникването момчетата се бяха натъкнали на паднала коза Голямо било учудването им, когато козарят им казал, че добичето се е изгубило в края на месец септември и го били отписали.Поради напредналото време и липса на достатъчно инвентар, групата решила да се върне на следващия ден и да извади козата. За тази “спасителна акция”, в която участваха също М. Кръстев и В. Дробенов (без Алексей) хората от селото бяха много благодарни. Междувременно в близост до “Ямата” те разкопаха и входа на нова пропаст, но едно непреодолимо стеснение спря проникването само 3-4 м по-надолу.
 
Трета група от клуба, състояща се от спелеолозите К. Стоичков и направи опит да разкопае едно стеснение в пещерата “Задъненка” зад, което имаше невероятна акустика подсказваща за “нещо” голямо. Въпреки сушата този пасаж се оказа пълен с вода и рядка кал, което накара ентусиастите да се върнат без да изпълнят задачата докрай. В същото време неуморният Алекси в компанията на Морския /Иван/ бръмчаха с “Нивата” по целия район и снемаха координати на входовете с GPS. Междувременно Коста, Живко, Морския и Алекси се запътиха към известната отпреди пропаст S-2 на Григора с надеждата да разбият един тесняк и да направят поредното откритие в тази пропаст. Като казвам поредното имам предвид това, че два дни преди сборът Алексей и Коста бяха отворили нов-втори вход на пропастта. Тази история била много комична, защото те се спуснали в в него с надеждата, че влизат в нова пропаст, а всъщност попаднали в хоризонталните части на дъното на познатата S-ка. Още по нелеп беше и резултът от разбиването на тесняка във въпросната дупка. След яростно разбиване на тесняка Живко успя да се прошмули и се натъкна на плетеница от сучещи се галерии. Излизайки, обаче той сподели опасенията си, че в пещерата е влизано, защото бил видял черни следи от ботуши по стените. За съжаление, когато се върнахме в София и направихме проверка в Главната картотека, опасенията ми се оказаха верни и така се простихме с надеждата, че сме направили голямо продължение.
 
Македонските спелеолози начело с К. Касабов (Косю) направиха прониквания в “Свирчовица”, “Банковица”, “Черни връх”, “Разсоватата яма”, “Стублешка яма I”, “S-20” и останаха видимо доволни от преживяното в тях.
 
За доброто хапване и весело прекарване на вечерите в лагера се грижеше Венко- нашият председател, чиито стари травми и болежки не му позволяваха да ходи по дупки. С интендантската част и транспорта, обаче се справи отлично. Нощем в голямата палатка или край огъня както винаги обменяхме мисли и крояхме планове за бъдещи експедиции.
 
С приятелите македонци говорихме за по-близко балканско сътрудничество между спелеолозите, за съвместни експедиции, както в нашите, така и в трети страни. Наред със сериозните приказки не липсваха песните и закачките.Така неусетно се изтърколиха петте дни на сбора.С малко тъга и с повече оптимизъм за бъдещето ние си тръгнахме от Карлуково, уверени, че в най-скоро време отново ще бъдем там за да продължим започнатото.
 
Автор: Веселин Мустаков            

 

Адреси и банкова сметка

Пощенски адрес:

България, гр. София-1332,
жк "Люлин" 6, бл 616, вх. В, ет 8, ап 69

Адрес на клубното помещение: 

Гр. София -1202
ул. Св. Св. Кирил и Методий 42 ет.3
(в дъното на коридора)

Банкова сметка в лева (BGN)

IBAN: BG39FINV91501215836127
BIC: FINVBGSF

 

За контакт с нас

Само при спешност използвайте

Телефон +359 88 898 6607

Във всички останали случаи

E-mail

 

E-mail бюлетин

Абонирай се за да получваш известия за ново съдържание, събития, новини и др.
“ Карлуково’ 2000”- есенен пещерен сбор “Иван Вазов” | Пещерен Клуб Хеликтит

Грешка

The website encountered an unexpected error. Please try again later.