Дейност

 1. Експедиция Ливан 2017

  В дънните части на пещерата Баатара. Автор: Jered Tannourine. ALES.
  Георги Костадинов ПК "Хеликтит" София, осветява последният отвес в пещерата Баатара. Автор: Jered Tannourine. ALES.
  Бейрут от високо. Автор: Георги Константинов ПК "Хеликтит" София.

  Пещера Джейта:
  Първото посещение на нашия екип на пещера в Ливан беше в пещерата Джейта, в долината на Кучешката река (ар. نهر الكلب‎‎).
   
  Самата пещера се състои от 2 отделни, но свързани помежду си етажа. Долният етаж е до голяма степен воден; част от водата се изпомпва до горния етаж, за да се поддържат пещерата и образуванията в нея.
   

 2. Дневник на експедиция „Атон 2017 – Пролет“

  Участници в експедицията: Алекс Киров, Константин Стоичков, Алексей Жалов и Тодор Тодоров.
  Константин Стоичков се спуска в изоставен кладенец. Автор: Алексей Жалов ПК "Хеликтит" Сфия, БПД.
  Морска пещера на югозападното крайбрежие на полуостров Атон.

  26.03. Дъждовно пътуване. Алексей беше направил срещата да е към 16 часа в тях. Денят неделя, почивен ден, съвсем странен за отпътуване за експедиция и много дъждовен. Оловносиви облаци са забулили небето над града и подухва силен и студен ветрец. Все пак отиваме на юг в търсене на пролетни топли слънчеви лъчи. Пристигнах на срещата към 16.15 часа. Тодор от Етрополе беше пристигнал по-рано. Започнахме да си говорим от нашите пещерняшки разговори с разни странични отклонения за това какво смятаме да правим по време на експедицията.

 3. Пещерна експедиция „Лаос 2017“ - Пътеписът

  Пещерна експедиция „Лаос 2017“ започна на връх Ивановден, на летище София с приповдигнат дух и весело настроение на-17ºС. На 8 януари пристигнахме в Банкон и по стара традиция пийнахме бира за здраве, след което продължихме към мястото на срещата с Литовския вожд. Вождът беше отличник в СССР-то школо на времето и в частност почитател на „Червената Армия“. Чакайки го в парк Chatuchak постепенно започнахме да осъзнаваме, че разликата от минусови към високи плюсови стойности на целзия ще бъде от критично значение в следващите няколко дни.

 4. Семинар за употреба на софтуер за картиране на спелеоложки обекти. Владичин хан-Сърбия 2017

  Малко предистория:

 5. Новости от Банковица 2016-2017

  Христо Христов (Мамута) във водните части на Банковица. Автор: Константин Стоичков ПК "Хеликтит" София.
  Във водните части на пещерата. Автор: Константин Стоичков ПК "Хеликтит" София.
  Картираните участъци как се нанасят спрямо пещерата Свирчовица. Обработка на данните от картировката: Константин Стоичков ПК "Хеликтит" София.

  Банковица 1 (12.11.2016.)

 6. Експедиция „Тенненгебирге” 2016

  Експедиция „Тенненгебирге 2016”
  Експедиция „Тенненгебирге 2016”
  Експедиция „Тенненгебирге 2016”

  Пещера S30-това беше наистина страхотна пропаст! Целта на влизането беше да се провери и картира вторият подход към кладенеца „Ехо”. Тръгнахме аз, Влад, Ани и Стан. Стан отиде да провери едно разклонение в началните части, а другите се отправихме към дъното. Влад екипира до подхода към Ехо. После аз поех машината, анкерите, карабинерите, лентите и двестате метра въже. Тръгнах по меандъра, а Ани и Влад започнаха да картират. Наковах 2 анкера и вече виждах началото на отвеса. Хвърленият камък се търкаляше, свистеше и се разбиваше на дъното на бездната с голямо ехо.

 7. ОТЧЕТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ЕКСПЕДИЦИЯ “БАНСКИ СУХОДОЛ” 2016 г.

  1. Място, време на пребиваване, условия за бивакуване и цели на национална експедиция “Бански суходол” 2016г.

 8. Кратка история на проучванията в циркус Бански Суходол 1961-2015

  Първоначалните, а и по-голяма част от проучванията в района са дело на СПК Академик София. През далечната 1961г. Петър Трантеев прави първите изследователски стъпки в района и картира пещерата БС №1, намираща се на циркусното възвишение.
   
  Първата експедиция организирана от СПК „Академик” София е през 1969г. При първото по-масирано посещение в циркуса са открити шест обекта с не големи размери, но завършващите със снежни тапи пропасти дават надежди за нови открития, а района е набелязан за доста перспективен.
   

 9. АКЦЕНТИ ВЪРХУ ПРОУЧВАНИЯТА НА КЛУБ „ХЕЛИКТИТ“ НА ПЕЩЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

  Правейки ретроспекция на изследванията и картираните пещери в страната от членовете на пещерен клуб „Хеликтит“ (в миналото „Иван Вазов“) може ясно да се види, че през всичките години от развитието му една от основните цели на клуба е била проучването на пещерите в страната. През последните години, търсейки в Главната картотека на пещерите в България материали постъпили от пещерния клуб, доста често се натъквам на интересни карти от „старото време“, които сякаш бяха потънали в небитието.

 10. АКТУАЛЕН СПИСЪК НА ПОСЕТЕНИТЕ ПЕЩЕРИ В ЧУЖБИНА (ХЕЛИКТИТЦИ В ПЕЩЕРИ НА ЧЕТИРИ КОНТИНЕНТА)

  В живота няма нещо, което да не е свързано със силата на волята ни. Всичко зависи от нея, но и от упоритостта и постоянството ни. Може ли човек без силна воля да пази диети, да тренира, да чете и усвоява новостите в живота? Хората винаги си поставят определени цели. Те са близки или далечни, големи или малки. Към тяхното осъществяване е насочена цялостната ни дейност. И разбира сесилата на волята. Защото, който иска да постигне целите си трябва да знае, че в повечето случаи сполуката не идва веднага. Необходими са упоритост и постоянство.

Страници

 

Адреси и банкова сметка

Пощенски адрес:

България, гр. София-1332,
жк "Люлин" 6, бл 616, вх. В, ет 8, ап 69

Адрес на клубното помещение: 

Гр. София -1202
ул. Св. Св. Кирил и Методий 42 ет.3
(в дъното на коридора)

Банкова сметка в лева (BGN)

IBAN: BG39FINV91501215836127
BIC: FINVBGSF

 

За контакт с нас

Само при спешност използвайте

Телефон +359 88 898 6607

Във всички останали случаи

E-mail

 

E-mail бюлетин

Абонирай се за да получваш известия за ново съдържание, събития, новини и др.