Our site is still under construction !!!

Dear visitors,

English version of the website is under construction !!!

- Some оf the services are intentionally disabled!
- In others you may experience difficulties in using!
- English translation in progress!

We apologize for any inconvenience.
The team of Union of Fathers in Bulgaria

Традиционен пещерен сбор "Иван Вазов" Карлуково 1997

Входът на скалният мост-началото на "Шаманската пещера".
"Петльови гребени" в "Шаманската пещера".
Профил на галерията в "Шаманската пещера".

 От 06.11-1997 г. До 09.11.1997 г. Се проведе десетия по ред Вазовски пещерен сбор в района на с. Карлуково. В сбора, освен организаторите от пещерен клуб „Хелектит“, взеха участие представители на пещерните клубове от Дряново, Бургас, Стара Загора и Академик – София. Работата беше насочена към разбиване на тесняка в „Банковица“, картиране на пещерата „Задъненка“ след сифона и работа на въртопа „Скръвеника“. Искам да разкажа по-подробно именно за работата в района на „Скръвеника“.
Първият ден отидохме една група с цел да проверим дали има възможност пещерата да продължи. Втора група отиде да работи в „Шаманската пещера“ със същата цел и трета група трета група трябваше да провери една малка пропаст, която със сигурност е част от „Скръвеника“. Пропастчицата се оказа силно затлачена и шанс за проникване в дълбочина в момента няма. Групата от „Скръвеника“ беше спряна от сифон. Така без да свършат никаква работа двете групи се събрахме, за да решим какво да правим. Разхождайки се около извора на „Скръвеника“ забелязахме едно пропадане, явно отвор на галерия. След кратко разчистване на пръст и камъни се показа доста широк отвор. Двамата с брат ми – Венко Мустаков се прошмулихме през него и попаднахме на доста широка галерия, водеща към извора. Венко продължи напред. След известно време се върна и каза, че е достигнал до сифон. Явно това беше изворната галерия, но за да се уверим 100% накарах Джовани (Иван Червенков) да влезе в извора докъдето може и да извика. Нямаше съмнение- това беше изворната галерия.
Пушейки по цигара с брат ми, в началото на новата галерия забелязахме, че локвата, намираща се в лявата и част е може би сифон. Разчистихме насъбралия се чакъл и водата изтече в галерията. След близо час чакане водата все още си течеше и явно отводняваше някаква система. Поради напредналото време решихме да се прибираме. Групата от „Шаманската пещера“ беше напреднала доста по водни и тесни галерии в посока „Енчова дупка“- „Скръвеника“. На следващия ден една група започна проникване в новооткритата галерия в която нивото на водата беше много ниско след източването. След известно време групата достигна до „Енчова дупка“. Успех! Вече имаме система „Енчова дупка“- „Скръвеника“. Почти сто процента е сигурно, че тази система ще се свърже и с „Шаманската пещера“.Това е един безспорен успех на нашия клуб, който показва, че с упорит труд могат да се откриват още подземни тайни.
 
Автор: Веселин Мустаков.

 

Mailing address

Mailing address

1332- Sofia, Bulgaria
Liulin-6 distr., 616, entrance: В, 8-th floor, apt. 69

Clubhouse address:

1202-Sofia, Bulgaria
42, Sv. Sv. Kiril i Metodii str. floor:3

Bank details (BGN)

IBAN: BG39FINV91501215836127
BIC: FINVBGSF

 

Contact

If the issue requires an urgent response

Telephone +359 88 898 6607

Otherwise

E-mail

 

Subscribe to receive notifications about new content, events, news and more.

Абонирай се за да получваш известия за ново съдържание, събития, новини и др.